Transport maritim: avantaje și provocări în secolul vitezei

295
Transport maritim avantaje și provocări în secolul vitezei

Modalităţile de transport a mărfurilor la nivel mondial s-au diversificat şi au devenit tot mai accesibile datorită volumelor mari de marfă transportată. Astfel, în ziua de astăzi, în secolul vitezei, este foarte uşor de găsit o modalitate de transport maritim sau transport aerian către orice destinaţie din lume.

Firmele utilizează servicii specializate de transport marfă pentru ca bunurile să fie livrate la timp şi cu costuri optime, astfel încât preţul final să fie unul competitiv. Pentru mărfurile din China de exemplu, contravaloarea transportului maritim are o pondere foarte mare în preţul final. Creşterile semnificative ale preţurilor din ultimii doi ani se datorează în principal creşterii cererii şi implicit a costurilor cu containerele maritime, care s-a triplat în ultimele 24 de luni.

Chiar şi cu aceste creşteri foarte mari, transportul maritim este în continuare o variantă de bază pentru transportul mărfurilor din Asia.

Pentru a putea beneficia de avantajele transportului maritim trebuie să avem grijă la nişte aspecte importante în stabilirea preţului.

Dacă vom apela la o firmă fără prea multe conexiuni şi experienţă relevantă în domeniu, este posibil să plătim costuri mai mari. Un partener serios şi cu volume transportate mai mari va putea găsi soluţii optime de costuri, putând grupa mărfurile în containere complete sau parţiale şi va putea găsi locuri pe nave mai economice deoarece cunoaşte foarte bine piaţa şi operatorii de transport.

Administrarea transportului înseamnă mai multe etape, printre care descărcarea în port şi încărcarea pe camion sau tren, precum şi combinarea uneori a mai multor tipuri de transport pentru ca mărfurile să ajungă cu bine la destinaţie.

Există posibilitatea ca mărfurile transportate să fie uneori cu dimensiuni agabaritice sau din clasa substanţelor periculoase, pentru transportul cărora sunt în vigoare condiţii speciale de transport, autorizaţii, planificarea minuţioasă a rutelor şi escortarea convoiului.

Fiecare etapă generează costuri, iar acestea pot fi scăpate de sub control de un manager de transport fără experienţă.

Un alt aspect important de luat în considerare este reprezentat de poliţa de asigurare a transportului sau a transportatorului. În funcţie de partenerul cu care veţi realiza transportul, acesta ar trebui să fie garantat sub umbrela unei poliţe de asigurare CMR cu o valoare mai mică sau mai mare.

Deşi sunt rare situaţiile în care poliţele de asigurare produc efecte, acestea nu trebuie neglijate. Un incendiu, o furtună sau o eroare de manipulare a containerelor poate provoca daune serioase şi afecta rentabilitatea afacerii.

Costurile de asigurare trebuie asumate încă din etapa de planificare a transportului, trebuie corect estimate şi trebuie să acopere cele mai frecvente cauze generatoare de pagube.

Cu peste 30 de ani de experienţă în transportul rutier de mărfuri şi peste 20 de ani în transportul naval, maritim şi fluvial, casa de expediţii românească ORIENT Spedition este una dintre cele mai bune alegeri atunci când dorim să transportăm mărfuri din China către Europa.

Firma ORIENT, prin soluţiile diverse de transport multimodal al mărfurilor pe care le oferă (maritim, aerian, feroviar, rutier), are capacitatea de a organiza cu succes transporturi la nivel mondial, fiind una dintre puţinele companii româneşti cu un asemenea know-how.